skonstruuj odcinek a pierwiastków z 3
skonstruuj odcinek a pierwiastków z 3
mając dany odcinek a skonstruuj odcinek równy \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\).
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, o 19:18 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
skonstruuj odcinek a pierwiastków z 3
Narysuj kwadrat o boku a. Jego przekątna (AB) jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Narysuj odcinek BC o długości a prostopadle do odcinka AB. Nakreśl odcinek AC- jego długość wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)