powinowactwa osiowe zadane macierzami

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Hyuuga Neji
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 9 razy

powinowactwa osiowe zadane macierzami

Post autor: Hyuuga Neji »

mam problem z takim zadaniem:
1) wyznacz obraz trójkąta o wierzcholkach \(\displaystyle{ a=(-2,-2), b=(0,3), c=(4,0)}\) w powinowactwach osiowych zadanych macierzami:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc}1&2\\0&1\end{array}\right]}\) oraz \(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cc}1&0\\2&1\end{array}\right]}\)
Co będzie obrazem tego trójkąta w powinowactwie zadanym macierzą \(\displaystyle{ AB, A^{2} , A^{3}}\) Czy takie przeksztalcenia są powinowactwami osiowymi?
ODPOWIEDZ