Punkt a (4, -1) obraca się wokół początku układu współrzędnych w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara o kąt 90 stopni do położenia A`. Współrzędne punktu A` wynoszą ?
proszę o pomoc. .
Współrzędne punktu A'
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św.
- Pomógł: 18 razy
Współrzędne punktu A'
przy obrocie zgodnie z ruchem wskazowek zegara mamy z pewnego \(\displaystyle{ P(x,y)}\) punkt o wspolrzednych \(\displaystyle{ P'(x',y')}\):
\(\displaystyle{ x' = x \cos \alpha - y \sin \alpha \\ y' = x \sin \alpha + y \cos \alpha}\)
Ty obracasz w kierunku przeciwnym czyli tak jakbys obracal w keirunku zgodnym tylko o \(\displaystyle{ 360-\alpha}\) czyli \(\displaystyle{ 270}\) stopni
\(\displaystyle{ x' = x \cos \alpha - y \sin \alpha \\ y' = x \sin \alpha + y \cos \alpha}\)
Ty obracasz w kierunku przeciwnym czyli tak jakbys obracal w keirunku zgodnym tylko o \(\displaystyle{ 360-\alpha}\) czyli \(\displaystyle{ 270}\) stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 7 razy
Współrzędne punktu A'
przy obrocie zgodnie z ruchem wskazowek zegara mamy z pewnego \(\displaystyle{ P(x,y)}\) punkt o wspolrzednych \(\displaystyle{ P'(x',y')}\):
\(\displaystyle{ x' = x cos \alpha - y sin \alpha \ \ y' = x sin \alpha + y cos \alpha}\)
Ty obracasz w kierunku przeciwnym czyli tak jakbys obracal w keirunku zgodnym tylko o \(\displaystyle{ 360- \alpha}\) czyli \(\displaystyle{ 270^{o}}\)
\(\displaystyle{ x' = x cos \alpha - y sin \alpha \ \ y' = x sin \alpha + y cos \alpha}\)
Ty obracasz w kierunku przeciwnym czyli tak jakbys obracal w keirunku zgodnym tylko o \(\displaystyle{ 360- \alpha}\) czyli \(\displaystyle{ 270^{o}}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 12:36 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .