Mam problem z zadaniem...;/
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 2 cm i 6 cm. Oblicz stosunek długości odcinków, na jakie symetralna przeciwprostokątnej podzieliła dłuższą przyprostokątną tego trójkata.
Pomożecie??
Tylko, ze ja nie miałam jeszcze tangensa itd.
Symetralne boków trójkata
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
Symetralne boków trójkata
Rysunek:
\(\displaystyle{ 2 ^{2}+6 ^{2} = c ^{2}}\) z tego c wychodzi \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ l ^{2}+10=36}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{26}}\)
Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ \frac{6}{ \sqrt{10} = \frac{2 \sqrt{10} }{y} }}\)
Jak obliczysz y, to ten drugi kawałek przyprostokątnej to 6-y y=3 1/3
Stosunek \(\displaystyle{ \frac{6-y}{y}}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{2}+6 ^{2} = c ^{2}}\) z tego c wychodzi \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ l ^{2}+10=36}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{26}}\)
Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ \frac{6}{ \sqrt{10} = \frac{2 \sqrt{10} }{y} }}\)
Jak obliczysz y, to ten drugi kawałek przyprostokątnej to 6-y y=3 1/3
Stosunek \(\displaystyle{ \frac{6-y}{y}}\)