Mam problem z zadaniem...
Wyraz w procentach( z dokładnością do 1 %), jaką część okręgu stanowi łuk okręgu o promieniu r, jeśli długość łuku jest równa l:
r= 3 cm, l= liczba pi cm
r=liczba pi cm , l= liczba pi^2 cm
Pomożecie??-- 25 mar 2009, o 16:40 --
Jaką część okręgu stanowi łuk?
Jaką część okręgu stanowi łuk?
Długość całego okręgu 2 pi r. Wystarczy podstawić r=3cm i obliczyć.
Liczymy procenty:
\(\displaystyle{ \frac{l}{2 \cdot pi \cdot r} \cdot 100%}\)
Drugi przykład podobnie.
pozdrowionka!
Liczymy procenty:
\(\displaystyle{ \frac{l}{2 \cdot pi \cdot r} \cdot 100%}\)
Drugi przykład podobnie.
pozdrowionka!