pola kol

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
tomekdylnicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2 mar 2009, o 16:46
Płeć: Mężczyzna

pola kol

Post autor: tomekdylnicki »

pola dwoch kol roznia sie o 225picm a ich promienie o 5 cm. oblicz obwod mniejszego kola
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

pola kol

Post autor: maise »

układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\pi R^2-\pi r^2=225\pi\\
R-r=5
\end{cases}}\)


i oblicz:
\(\displaystyle{ 2\pi r}\)
ODPOWIEDZ