Witam
1. Korzystając z twierdzenia podanego w powyższej ramce, uzasadnij, że dla dowolnego trójkąta ABC odcinek łączący środki boków AC i BC jest równoległy do boku AB. Uzasadnij, że odcinek ten jest dwa razy krótszy od boku AB.
Tu trzeba zastosować twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa(do pierwszego zadania)
2. Wykaż, że odcinki łączące środki kolejnych boków dowolnego czworokąta tworzą równoległobok.
Wskazówka. Skorzystaj z zadania 7.
3. Skonstruuj sześciokąt foremny o obwodzie 13 cm.
Pozdro
Figury podobne twierdzenie talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Figury podobne twierdzenie talesa
Oznaczmy środek boku BC jako punkt A', a środek boku AC jako B'.
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{\left| B'C\right|}{\left| AB'\right|} = \frac{\left| A'C\right|}{\left| A'B\right|} = 1}\)
więc z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa, wynika równoległość odcinków AB i A'B'.
Na mocy twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{\left| BC\right|}{\left| A'C\right|} = \frac{\left| AB\right|}{\left| A'B'\right|} = \frac{1}{2}}\)
stąd \(\displaystyle{ \left| A'B'\right| = \frac{1}{2}\left| AB\right|}\)
Pozdrawiam
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{\left| B'C\right|}{\left| AB'\right|} = \frac{\left| A'C\right|}{\left| A'B\right|} = 1}\)
więc z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa, wynika równoległość odcinków AB i A'B'.
Na mocy twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{\left| BC\right|}{\left| A'C\right|} = \frac{\left| AB\right|}{\left| A'B'\right|} = \frac{1}{2}}\)
stąd \(\displaystyle{ \left| A'B'\right| = \frac{1}{2}\left| AB\right|}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZIelona Góra
Figury podobne twierdzenie talesa
Nie rozumiem dlaczego wystepuja zaleznosci takie jak wymienione czyli. 1 i 1/2 ? Dlaczego niby tak jest ?
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Figury podobne twierdzenie talesa
Skoro \(\displaystyle{ A'}\) jest środkiem \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\), to jego odległość od końców odcinka jest taka sama, więc: \(\displaystyle{ \frac{\left| A'B\right| }{\left| A'C\right| } =\frac{x}{x}=1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Figury podobne twierdzenie talesa
1. Dzielimy (najlepiej konstrukcyjnie) odcinek 13cm na 6 równych części.3. Skonstruuj sześciokąt foremny o obwodzie 13 cm.
2. Rysujemy koło o promieniu takiego małego odcinka
3. Na obwodzie odkładamy promienie i powstaje sześciokąt.