Witam
Mam problem z jednym zdaniem:
Mając dwa odcinki o dł. a i b wyznacz konstrukcyjnie odcinek x o dł. \(\displaystyle{ \sqrt{ab}}\)
kombinuje coś z wlasnoscia trojkata ze \(\displaystyle{ \sqrt{xy}}\) = h trójkąta, ale nie mogę nic wymyślec.
konstrukcja odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
konstrukcja odcinka
Można z tego skorzystać, tylko jeszcze wypada się zastanowić, co to jest ten x i y.
Można również skonstruować najpierw odcinek długości ab, a następnie pierwiastek z niego.
Można również skonstruować najpierw odcinek długości ab, a następnie pierwiastek z niego.
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
konstrukcja odcinka
Wszystko zostało już powiedziane, ale podam jeszcze jeden sposób:
Bierzemy współliniowe punkty A, B, C (w takiej kolejności) t. że \(\displaystyle{ AB=a}\) i \(\displaystyle{ BC=b}\). Konstruujemy okrąg o średnicy AC i prostopadłą do AC przechodzącą przez B. Przecięcie tych dwóch to D. Z twierdzenia prawie przez ciebie zacytowanego \(\displaystyle{ BD=\sqrt{ab}}\).
Bierzemy współliniowe punkty A, B, C (w takiej kolejności) t. że \(\displaystyle{ AB=a}\) i \(\displaystyle{ BC=b}\). Konstruujemy okrąg o średnicy AC i prostopadłą do AC przechodzącą przez B. Przecięcie tych dwóch to D. Z twierdzenia prawie przez ciebie zacytowanego \(\displaystyle{ BD=\sqrt{ab}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
konstrukcja odcinka
czyli jak to skonstruować ? tzn długość ab?Rogal pisze: Można również skonstruować najpierw odcinek długości ab, a następnie pierwiastek z niego.