Mam pytanie.
Muszę skonstruować ślimak domowym sposobem i natrafiłem na problem. Mam wał o średnicy 45mm i płaszcz 270mm. Chce zrobić z okręgu jeden skok ślimaka, przez jego rozciągnięcie. I nie mam pojęcia jak obliczyć średnicę wewnętrzną tego okręgu żeby nałożyć go na wał, ponieważ po rozciągnięciu ona się zmienia. A skok ślimaka ma wynosić 140mm. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
jak zbudować ślimak
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
jak zbudować ślimak
Zależność między średnicą ślimaka \(\displaystyle{ d}\) i jego skokiem \(\displaystyle{ l}\), a średnicą \(\displaystyle{ D}\) okręgu, z którego powstaje ów ślimak, to:
\(\displaystyle{ D\,=\,\sqrt{d^2+\frac{l^2}{\pi^2}}}\)
Pozdrawiam....
\(\displaystyle{ D\,=\,\sqrt{d^2+\frac{l^2}{\pi^2}}}\)
Pozdrawiam....
jak zbudować ślimak
Wielkie dzięki. ale wiesz co bo mi chodzi o tą średnicę wewnętrzną którą muszę wyciąć z tego dużego okręgu i nałożyć na wał. Jeśli nie rozumiesz mnie to podaj mejla to prześlę ci rysunek poglądowy. dzięki z góry-- 6 lut 2009, o 13:22 --wiesz co juz nie potrzebuje sorki że zawracałem ci głowę dałem rade z szefem. Pozdrawiam