witam.
zawsze mam problem z dzieleniem boku w jakims stosunku, np.
oblicz tg kata \(\displaystyle{ \alpha}\) DAB (trojkat ABC), gdzie D jest punktem dzielacym bok BC trojkata w stosunku 1:3, liczac od wierzcholka B. Trójkąt równoboczny, a =12 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Nie wiem, czy ma byc D1 czy D2?
aha i ew. czy musze jakies rownania na maturze zapisywac przy takim zadaniu?
np.
|DB|=12\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) /4
dzielenie boku w stosunku
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
dzielenie boku w stosunku
Przede wszystkim źle zaznaczyłeś punkt D.
Bok BC musisz podzielić na 1+3 części, żeby stosunek długości odpowiednich odcinków był równy 1:3
(\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{|DC|} = \frac{1}{3}}\) czyli odcinek \(\displaystyle{ |DC|=3|BD|}\))
Bok BC musisz podzielić na 1+3 części, żeby stosunek długości odpowiednich odcinków był równy 1:3
(\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{|DC|} = \frac{1}{3}}\) czyli odcinek \(\displaystyle{ |DC|=3|BD|}\))