Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lemonek_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 gru 2008, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Lemonek_18 »

\(\displaystyle{ sin47^\circ+sin61^\circ-sin11^\circ-sin25^\circ-cos7^\circ}\)


Próbowałem grupować \(\displaystyle{ sin 47^\circ}\) z \(\displaystyle{ sin 11^\circ}\) oraz \(\displaystyle{ sin 61^\circ}\) z \(\displaystyle{ sin25^\circ}\), po skorzystaniu dwukrotnie ze wzorów na sume i różnice trygonometryczne dochodze do
\(\displaystyle{ 2sin18^\circ (2cos35^\circ (-cos7^\circ))-cos7^\circ}\)


Nie wiem czy robie dobrze:( proszę o pomoc z góry dzięki:D


Nie używaj słów "Pilne", "Proszę o pomoc" w temacie, gdyż nie mówi to nic o treści.
Zapoznaj się też z \(\displaystyle{ \LaTeX -em}\), bo twoje posty mogą stać się sporo czytelniejsze.

Krótki kurs LaTeX -a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 23:25 przez Lemonek_18, łącznie zmieniany 1 raz.
frej

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: frej »

Wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ sin18^\circ cos36^\circ =\frac{1}{4}}\),
ale
\(\displaystyle{ sin 18^\circ cos 36^\circ=\frac{4 cos 18 ^\circ sin18^\circ cos36^\circ}{4cos18^\circ}=\frac{2sin36^\circ cos36^\circ}{4cos18^\circ}=\frac{sin72^\circ}{4cos18^\circ}=\frac{cos18^\circ}{4cos18^\circ}=\frac{1}{4}}\)

Więc całe wyrażenie ma wartość zero.
ODPOWIEDZ