oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowa Sarzyna
- Podziękował: 4 razy
oblicz wartość wyrażenia
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin\alpha *\cos\beta - \cos *\sin \beta, jeżeli \tg\alpha= \frac{3}{4}}\), \(\displaystyle{ \ctg\beta=1}\)
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
oblicz wartość wyrażenia
Aga2909, skorzystaj z tego że \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
i z jedynki trygonometrycznej że \(\displaystyle{ sin\alpha^2+cos^2\alpha=1}\)
I z tego możesz wyznaczyć sinusa i cosinusa.
Tak samo robisz dla kąta \(\displaystyle{ \beta}\)
i z jedynki trygonometrycznej że \(\displaystyle{ sin\alpha^2+cos^2\alpha=1}\)
I z tego możesz wyznaczyć sinusa i cosinusa.
Tak samo robisz dla kąta \(\displaystyle{ \beta}\)