Trygonometria - rónania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Trygonometria - rónania

Post autor: krzysiu13 »

Proszę o pomoc w zadaniu:

Rozwiąż równania:
a) sin5x=1
b) tg(3x - \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) )=\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
c) ctg3x=1 w zbiorze (0;\(\displaystyle{ \pi}\))
d) cos(2x + \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) )=1 w zbiorze

Z góry dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Trygonometria - rónania

Post autor: piasek101 »

a) czyli

\(\displaystyle{ 5x=0,5\pi +2k\pi}\) (może dokończysz)

b)
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{3}+k\pi}\)
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Trygonometria - rónania

Post autor: krzysiu13 »

Ok, dziękuję
ODPOWIEDZ