rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 06:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (sinX*cosY)+(cosX*sinY)=sin(X+Y)}\)
\(\displaystyle{ sin(x+3x)= -\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(4x)= sin (-\frac{\pi}{3}) sin(4x)= sin (-\frac{2}{3}\pi}\))
\(\displaystyle{ 4x= -\frac{\pi}{3}+2k\pi 4x= -\frac{2}{3}\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{\pi}{12}+ \frac{k}{2} \pi 4x= -\frac{2}{12}\pi+ \frac{k}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ k C}\)
\(\displaystyle{ sin(x+3x)= -\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(4x)= sin (-\frac{\pi}{3}) sin(4x)= sin (-\frac{2}{3}\pi}\))
\(\displaystyle{ 4x= -\frac{\pi}{3}+2k\pi 4x= -\frac{2}{3}\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{\pi}{12}+ \frac{k}{2} \pi 4x= -\frac{2}{12}\pi+ \frac{k}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ k C}\)