Proszę o pomoc , próbowałem coś kombinować ale i tak mi nic nie wychodzi ;/ Jeden przykład udało mi się tylko zrobić.
Udowodnij tożsamości
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{cos } - cos = sin tg }\)
b)\(\displaystyle{ cos^{4} - sin^{4} = cos^{2} - sin^{2} }\)
c) \(\displaystyle{ 1 + ctg = \frac{sin + cos } {sin }}\)
d)\(\displaystyle{ cos^{4} + sin^{4} = 1 - 2sin^{2} cos^{2} }\)
e) \(\displaystyle{ ( tg +ctg )^{2} = \frac{1}{ sin^{2} cos^{2} }}\)
Tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 26 razy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Tożsamości
\(\displaystyle{ L=\frac{1}{cos\alpha}-cos\alpha=\frac{1-cos^{2}\alpha}{cos}=\frac{sin^{2}\alpha}{cos\alpha}=tg\alpha*sin\alpha=P}\)
\(\displaystyle{ L=1+ctg\alpha=1+\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{sin\alpha+cos\alpha}{sin\alpha}=P}\)
\(\displaystyle{ L=1+ctg\alpha=1+\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{sin\alpha+cos\alpha}{sin\alpha}=P}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Tożsamości
b)
\(\displaystyle{ L=cos^4\alpha-sin^4\alpha=(cos^2\alpha-sin^2\alpha)(cos^2\alpha+sin^2\alpha)=(cos^2\alpha-sin^2\alpha) 1=(cos^2\alpha-sin^2\alpha)=P}\)
\(\displaystyle{ L=cos^4\alpha-sin^4\alpha=(cos^2\alpha-sin^2\alpha)(cos^2\alpha+sin^2\alpha)=(cos^2\alpha-sin^2\alpha) 1=(cos^2\alpha-sin^2\alpha)=P}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Tożsamości
\(\displaystyle{ L=cos^{4}\alpha+sin^{4}\alpha=(sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha)^{2}-2sin^{2}\alpha cos^{2}\alpha=1-2sin^{2}cos^{2}\alpha=P}\)
\(\displaystyle{ L=(tg\alpha+ctg\alpha)^{2}=(\frac{sin\alpha}{cos\alpha}+\frac{cos\alpha}{sin\alpha})^{2}=(\frac{sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha}{cos\alpha sin\alpha})^{2}=(\frac{1}{cos\alpha sin\alpha})^{2}=\frac{1}{cos^{2}\alpha sin^{2}\alpha}=P}\)
\(\displaystyle{ L=(tg\alpha+ctg\alpha)^{2}=(\frac{sin\alpha}{cos\alpha}+\frac{cos\alpha}{sin\alpha})^{2}=(\frac{sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha}{cos\alpha sin\alpha})^{2}=(\frac{1}{cos\alpha sin\alpha})^{2}=\frac{1}{cos^{2}\alpha sin^{2}\alpha}=P}\)