\(\displaystyle{ cos( +100)+sin(170- )=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2}\alpha cos ^{2}\alpha}- \frac{(1-tg ^{2} ) ^{2} }{tg ^{2} }=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}( +45)}{cos( -45)cos(45- ) } =1}\)
Proszę o rozwiązanie. próbuje i próbuje i nie mogę dojść do poprawnego wyniku
i jeszcze takie:
\(\displaystyle{ \frac{tg(90+ )+ctg(270-\alpha)-tg(180-\alpha)+ctg}{tg(180+\alpha sin(360-\alpha)[sin(180+\alpha)-cos(\alpha-180)]}= \frac{2(sin\alpha+cos\alpha)}{sin ^{3}\alpha}}\)
Udowodnij tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Udowodnij tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos( +100)+sin(170- )=sin(90-(\alpha+100))+sin(170-\alpha)}\)
Skorzystajmy teraz z wzoru na sumę sinusów
\(\displaystyle{ 2sin(\frac{-10-\alpha+170-\alpha}{2}) cos(\frac{-10-\alpha-170+\alpha}{2})=2sin(80-\alpha) cos(-90)}\)
A ponieważ cos(-90)=0 całe wyrażenie też jest równe 0
Skorzystajmy teraz z wzoru na sumę sinusów
\(\displaystyle{ 2sin(\frac{-10-\alpha+170-\alpha}{2}) cos(\frac{-10-\alpha-170+\alpha}{2})=2sin(80-\alpha) cos(-90)}\)
A ponieważ cos(-90)=0 całe wyrażenie też jest równe 0
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Udowodnij tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}( +45)}{cos( -45)cos(45- ) } =\frac{sin ^{2}( +45)}{cos( -45)cos(45- ) } =\frac{sin ^{2}( +45)}{cos^2(45-\alpha) }=\frac{sin ^{2}( +45)}{cos^2[90-(45+\alpha)] }=\frac{sin ^{2}( +45)}{sin^2(45+\alpha) }=1}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:59 ]
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2}cos ^{2}}- \frac{(1-tg ^{2} ) ^{2} }{tg ^{2} }=}\)
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ tg2\alpha= \frac{2tg\alpha}{1-tg^2\alpha} \frac{tg\alpha}{1-tg^2\alpha}= \frac{tg2\alpha}{2}
\frac{1-tg^2\alpha}{tg\alpha}= \frac{2}{tg2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin2\alpha=2sin\alpha cos\alpha sin\alpha cos\alpha= \frac{sin2\alpha}{2}
\frac{1}{sin\alpha cos\alpha}= \frac{2}{sin2\alpha}}\)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:59 ]
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2}cos ^{2}}- \frac{(1-tg ^{2} ) ^{2} }{tg ^{2} }=}\)
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ tg2\alpha= \frac{2tg\alpha}{1-tg^2\alpha} \frac{tg\alpha}{1-tg^2\alpha}= \frac{tg2\alpha}{2}
\frac{1-tg^2\alpha}{tg\alpha}= \frac{2}{tg2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin2\alpha=2sin\alpha cos\alpha sin\alpha cos\alpha= \frac{sin2\alpha}{2}
\frac{1}{sin\alpha cos\alpha}= \frac{2}{sin2\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 gru 2008, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
Udowodnij tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ tg2\alpha= \frac{2tg\alpha}{1-tg^2\alpha} \frac{tg\alpha}{1-tg^2\alpha}= \frac{tg2\alpha}{2}
\frac{1-tg^2\alpha}{tg\alpha}= \frac{2}{tg2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin2\alpha=2sin\alpha cos\alpha sin\alpha cos\alpha= \frac{sin2\alpha}{2}
\frac{1}{sin\alpha cos\alpha}= \frac{2}{sin2\alpha}}\)[/quote]
a te wzory"obliczenia" to na co mogą się przydać bo za bardzo nie rozumiem??
\frac{1-tg^2\alpha}{tg\alpha}= \frac{2}{tg2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin2\alpha=2sin\alpha cos\alpha sin\alpha cos\alpha= \frac{sin2\alpha}{2}
\frac{1}{sin\alpha cos\alpha}= \frac{2}{sin2\alpha}}\)[/quote]
a te wzory"obliczenia" to na co mogą się przydać bo za bardzo nie rozumiem??
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Udowodnij tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^2(x) cos^2(x)}-\frac{(1-tg^2x)^2}{tg^2x}=(\frac{2}{sin2x})^2-(\frac{2}{tg2x})^2=\frac{4}{sin^2(2x)}-\frac{4}{tg^2(2x)}=\frac{4}{sin^2(2x)}-\frac{4cos^2(2x)}{sin^2(2x)}=\frac{4-4cos^2(2x)}{sin^2(2x)}=\frac{(4(cos^2(2x)+sin^2(2x))-4cos^2(2x)}{sin^2(2x)}=4}\)