rozwiązac rownianie i nierowność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mieczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 gru 2008, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jestem

rozwiązac rownianie i nierowność

Post autor: mieczyk »

\(\displaystyle{ cos3x= - \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2} tgx-1>0}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozwiązac rownianie i nierowność

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ cos3x= - \frac{1}{2} \\ 3x= \frac{2\pi}{3}+2k\pi 3x= -\frac{2\pi}{3}+2k\pi \\ x= \frac{2\pi}{9}+ \frac{2}{3} k\pi x= -\frac{2\pi}{9}+ \frac{2}{3} k\pi \ \ \ \ ; k\in C}\)
ODPOWIEDZ