Rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 4( \log _{2}\cos x) ^{2} +\log _{2} (1+\cos2x)=3\\lukd pisze:\(\displaystyle{ 4( log _{2} cosx) ^{2} +log _{2} (1+cos2x)=3}\)
4( \log _{2}\cos x) ^{2} +\log _{2} (\sin^2x+\cos^2x+\cos^2x-\sin^2x)=3\\
4( \log _{2}\cos x) ^{2} +\log _{2} (2\cos^2x)=3\\
4( \log _{2}\cos x) ^{2} +2\log _{2}\cos x+1=3\\
2( \log _{2}\cos x) ^{2} +\log _{2}\cos x-1=0\\
t=\log_2\cos x, \quad t\in (-\infty, 0> \\
2t^{2} +t-1=0\\
(2t-1)(t+1)=0 t=-1\\
-1=\log_2\cos x
2^{-1}=\cos x\\
\frac{1}{2}=\cos x\\
x=\frac{\pi}{3}+2k\pi, k\in Z}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2009, o 18:25 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \log _{2} (2\cos^2x)=\log_22+\log_2\cos^2x=1+\log_2(\cos x )^2}\)
Ponieważ
\(\displaystyle{ \log_ab^c=c\log_ab}\)
to:
\(\displaystyle{ 1+\log_2(\cos x )^2=1+2\log_2(\cos x )}\)
Ponieważ
\(\displaystyle{ \log_ab^c=c\log_ab}\)
to:
\(\displaystyle{ 1+\log_2(\cos x )^2=1+2\log_2(\cos x )}\)