Obliczyć wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Morgan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 gru 2008, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sterkowiec
Podziękował: 12 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: Morgan »

Witam, otóż mam problem z obliczeniem:

\(\displaystyle{ 4\cdot cos 60 ^{o}\cdot sin 30 ^{o} -cos 30 ^{o}\cdot sin 60 ^{o}}\)

Wynik ma wyjść 0,24.
Chciałbym żeby ktoś na tym przykładzie mi wytłumaczył po kolei jak robić zadania tego typu. Zadanie znajduje się w moim zbiorze w dziale "Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta".
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 4\cdot cos 60 ^{o}\cdot sin 30 ^{o} -cos 30 ^{o}\cdot sin 60 ^{o}=4 \frac{1}{2} \frac{1}{2}- \frac{\sqrt3}{2} \frac{\sqrt3}{2}=1- \frac{3}{4}= \frac{1}{4}=0,25}\)
Morgan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 gru 2008, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sterkowiec
Podziękował: 12 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: Morgan »

A czy mógłbym prosić o wytłumaczenie, z czego trzeba skorzystać, itp. po kolei? Da się to zrobić innym sposobem? Bardzo prosze
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11265
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3143 razy
Pomógł: 747 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zobacz ze \(\displaystyle{ cos(60^o)=\frac{1}{2} =sin(30^o)}\) co widac z trojkata rownobocznego (jak sie poprowadzi wysokosc),
ODPOWIEDZ