Rozwiązać równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
flannery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2008, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Rozwiązać równanie trygonometryczne

Post autor: flannery »

mamy dany trójkąt o kątach a, b, c
rozwiąż rownanie :

\(\displaystyle{ \frac{sin^2 b + sin^2 c - sin^2 a}{2 sin b sin c} = cos a}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2008, o 20:23 przez flannery, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Rozwiązać równanie trygonometryczne

Post autor: Grzegorz t »

No nie wiem, wychodzi na to, że, podstawiając \(\displaystyle{ sina= \frac{a}{2R} , sinb= \frac{b}{2R},...}\) otrzymamy twierdzenie cosinusów,\(\displaystyle{ cosa= \frac{b^2+c^2-a^2}{2bc}}\), czyli nieskończenie wiele rozwiązań, dla \(\displaystyle{ a, b, c (0 , 180)}\)...?
ODPOWIEDZ