Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Wiedząc, że \(\displaystyle{ ctg =3}\) i \(\displaystyle{ \alpha (\pi,2 \pi)}\), oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ tg = 1/ctg\alpha}\)
Sinus i cosinus policzysz z układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3= \frac{cos }{sin } \\ sin^2 + cos ^2 =1 \end{cases}}\)
Przy wybieraniu wartości pamiętaj o wierszyku:
"W pierwszej ćwiartce są dodatnie,
W drugiej tylko sinus,
W trzeciej tangens i kotangens,
A w czwartej kosinus."
Z podanego przedziału nas interesuje w sumie III ćwiartka (\(\displaystyle{ \pi, \frac{3}{2} \pi}\)) bo w tej ćwiartce kotangens jest dodatni
Sinus i cosinus policzysz z układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3= \frac{cos }{sin } \\ sin^2 + cos ^2 =1 \end{cases}}\)
Przy wybieraniu wartości pamiętaj o wierszyku:
"W pierwszej ćwiartce są dodatnie,
W drugiej tylko sinus,
W trzeciej tangens i kotangens,
A w czwartej kosinus."
Z podanego przedziału nas interesuje w sumie III ćwiartka (\(\displaystyle{ \pi, \frac{3}{2} \pi}\)) bo w tej ćwiartce kotangens jest dodatni