Witam mam takie proste zadanie i nie mogę zrobić... inne przykłady mi wychodzą normalnie a ten cos nie chce.
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
\(\displaystyle{ \frac{sin x}{1 + cos x} = \frac{ 1 - cos x}{sin x}}\)
prubowałem rozpisać jedynke na \(\displaystyle{ sin^2 x + cos^2 x}\) ale to nic nie daje...
Tożsamości trygonometryczne
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx}=\frac{1-cosx}{sinx} \newline
sinx\cdot sinx = (1-cosx)(1+cosx)\newline
sin^2x=1-cos^2x \newline
sin^2x=sin^2x+cos^2x-cos^2x\newline
sin^2x=sin^2x
c.n.u.\newline}\)
sinx\cdot sinx = (1-cosx)(1+cosx)\newline
sin^2x=1-cos^2x \newline
sin^2x=sin^2x+cos^2x-cos^2x\newline
sin^2x=sin^2x
c.n.u.\newline}\)