nierownosc z wartoscia bezwzgledna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bixos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 maja 2008, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polski
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

nierownosc z wartoscia bezwzgledna

Post autor: bixos »

\(\displaystyle{ |2sinx| > \sqrt{3}}\)

Czy może ktoś napisać jak to zrobic??
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

nierownosc z wartoscia bezwzgledna

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ |2sinx| > \sqrt{3} \\|\sin x|>\frac{\sqrt{3}}{2}\Longleftrightarrow\sin x>\frac{\sqrt{3}}{2}\vee\sin x\frac{\sqrt{3}}{2}\Longleftrightarrow x\in (\frac{\Pi}{3},\frac{2\Pi}{3})\cup (\frac{4\Pi}{3},\frac{5\Pi}{3})}\)
ODPOWIEDZ