Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
kiero
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Post
autor: kiero »
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{sinx+cosx}{2sinx-3cosx}}\) gdy \(\displaystyle{ x\in (0;\frac{\pi}{2}) \ i \ tgx=2}\)
-
Popiolkas
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Post
autor: Popiolkas »
podpowiedz: tg= \(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
i moze jeszcze wzór na sume sinx + cosy....
-
frej
Post
autor: frej »
Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ cosx}\)