Witam mam pare pytan:
1. \(\displaystyle{ f(x)= -sinx}\)
i
\(\displaystyle{ f(x)= - cosx}\)
beda symetruczne wzgledem osi OY.
\(\displaystyle{ f(x)= sin-x}\)
\(\displaystyle{ f(x)= cos-x}\)
Powyzsze funkcje trzeba odbic wzgledem osi OX w porownaniu z ich podstawowa funkcja np.
f(x)=sinx
Pozdrawiam
Przekształcenie wykresu
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Przekształcenie wykresu
Co do pierwszych dwóch to jest tak jak mówisz. Dla \(\displaystyle{ \cos (-x)}\) to otrzymasz tę samą funkcję.
Dla \(\displaystyle{ \sin (-x)}\) to musisz po prostu narysować lustrzane odbicie. Nie wiem czy rozumiesz... Jakbyś jeszcze czegoś nie wiedział to daj znać.
Dla \(\displaystyle{ \sin (-x)}\) to musisz po prostu narysować lustrzane odbicie. Nie wiem czy rozumiesz... Jakbyś jeszcze czegoś nie wiedział to daj znać.