Równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
choobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne.

Post autor: choobek »

\(\displaystyle{ \sin{x}+\cos{x}+2\sin{x}\cos{x}=1}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2008, o 14:33 przez choobek, łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ \sin x+\cos x+(\sin x+\cos x)^2=2}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ t=\sin x+\cos x}\), uwzględniając fakt, że \(\displaystyle{ t\in[-\sqrt{2};\sqrt{2}]}\) - wyliczasz.
Potem liczysz \(\displaystyle{ \sin x\cos x}\) i masz układ równań. Powinno się dać wyliczyć. Pewnie można jakoś łatwiej, ale nie mam pomysłu.
ODPOWIEDZ