W prostokącie ABCD w którym stosunek boków |AB|:|BC|=2:3,poprowadzono przekątną AC.Wyznacz wartośsci funkcji trygonometrycznych kątów CAB i CAD.
Proszę o pomoc i obliczenia.
Własnosci trygonometryczne kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Własnosci trygonometryczne kątów.
rysujesz prostokąt
zaznaczasz przekątną i kąty.
niech CAB to kąt alfa,
oczywiste jest że:\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha}= \frac{3}{2}}\)
masz jeszcze jedynkę trygonometryczną \(\displaystyle{ 1=sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha}\) układ równań i masz wartości funkcji... z drugim kątem tak samo albo przez wzory redukcyjne ale to na następnej lekcji..P:PP
zaznaczasz przekątną i kąty.
niech CAB to kąt alfa,
oczywiste jest że:\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha}= \frac{3}{2}}\)
masz jeszcze jedynkę trygonometryczną \(\displaystyle{ 1=sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha}\) układ równań i masz wartości funkcji... z drugim kątem tak samo albo przez wzory redukcyjne ale to na następnej lekcji..P:PP