Z wielu równań trygonometrycznych, które rozwiązałem, nie wiem jak zrobić te trzy:
1. \(\displaystyle{ \cos ^{2} {x}=\cos{x} \sin{3x}}\)
2. \(\displaystyle{ \cos {3x}+\sin{3x}=\cos{x} + \sin{x}}\)
3. \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos{x}+\sin{x}= \frac{7}{4}}\)
Proszę o pomoc. Zazwyczaj staję gdzieś po dwóch krokach i nie wiem co dalej zrobić.. Nie widzę po prostu któregoś ze wzorów w tych równaniach.
Równania trygonometryczne
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Równania trygonometryczne
3)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos{x}+\sin{x}= \frac{7}{4}}\)/:2
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} \cos{x}+ \frac{1}{2} \sin{x}= \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{6})cosx+ sin(\frac{\pi}{6})sinx= \frac{7}{8}}\)
Korzystasz ze wzorów na iloczyn dwóch cosinusów i dwóch sinusów. Cosinusy zamieniają się na cosinusy, a sinusy też na cosinusy, wiec masz same cosinusy, i dalej dasz radę
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos{x}+\sin{x}= \frac{7}{4}}\)/:2
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} \cos{x}+ \frac{1}{2} \sin{x}= \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{6})cosx+ sin(\frac{\pi}{6})sinx= \frac{7}{8}}\)
Korzystasz ze wzorów na iloczyn dwóch cosinusów i dwóch sinusów. Cosinusy zamieniają się na cosinusy, a sinusy też na cosinusy, wiec masz same cosinusy, i dalej dasz radę