Oblicz wartości kątów x funkcji, wiedząc, że
a) \(\displaystyle{ ctgx= \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ x ft[ \prod, \frac{3}{2}\prod \right]}\)
b) \(\displaystyle{ tgx= \frac{-3}{4}}\)
\(\displaystyle{ x ft[ \frac{3}{2}\prod, 2\prod \right]}\)
z góry dziękuje za poświęcony czas!
Oblicz wartości kątów x funkcji, wiedząc, że
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz wartości kątów x funkcji, wiedząc, że
a)
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ tgx = \frac{sinx}{cosx}}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ 3cosx=4sinx}\) \(\displaystyle{ sinx=\frac{3cosx}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
podstawiasz za sinus
\(\displaystyle{ (\frac{3cosx}{4})^2+cos^2x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{25cos^2x}{16}=1}\) \(\displaystyle{ cos^2x=\frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos x = \frac{-4}{5}}\) \(\displaystyle{ sinx= \frac{3}{4}\cdot\frac{-4}{5}=\frac{-3}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{-3}{4}}\) \(\displaystyle{ ctgx=\frac{-4}{3}}\)
Teraz obliczamy sinus i cosinus, tak jak w przykładzie a]
\(\displaystyle{ \frac{-3}{4}=\frac{sinx}{cosx}}\) \(\displaystyle{ 4sinx=-3cosx}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{-3cosx}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
\(\displaystyle{ (\frac{-3cosx}{4})^2+cos^2x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{25cos^2x}{16}=1 |\cdot\frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x=\frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{-3}{4}\cdot\frac{4}{5}=\frac{-3}{5}}\)
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ tgx = \frac{sinx}{cosx}}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ 3cosx=4sinx}\) \(\displaystyle{ sinx=\frac{3cosx}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
podstawiasz za sinus
\(\displaystyle{ (\frac{3cosx}{4})^2+cos^2x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{25cos^2x}{16}=1}\) \(\displaystyle{ cos^2x=\frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos x = \frac{-4}{5}}\) \(\displaystyle{ sinx= \frac{3}{4}\cdot\frac{-4}{5}=\frac{-3}{5}}\)
b)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{-3}{4}}\) \(\displaystyle{ ctgx=\frac{-4}{3}}\)
Teraz obliczamy sinus i cosinus, tak jak w przykładzie a]
\(\displaystyle{ \frac{-3}{4}=\frac{sinx}{cosx}}\) \(\displaystyle{ 4sinx=-3cosx}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{-3cosx}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
\(\displaystyle{ (\frac{-3cosx}{4})^2+cos^2x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{25cos^2x}{16}=1 |\cdot\frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x=\frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{-3}{4}\cdot\frac{4}{5}=\frac{-3}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, o 16:42 przez mx2, łącznie zmieniany 1 raz.