wzory trygononometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Spajderix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 4 lis 2006, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stce
Podziękował: 35 razy

wzory trygononometryczne

Post autor: Spajderix »

Z jakiego to wzoru?
\(\displaystyle{ cosx = cos^{2} \frac{x}{2} - sin^{2} \frac{x}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2008, o 17:49 przez Spajderix, łącznie zmieniany 1 raz.
aga92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 121 razy

wzory trygononometryczne

Post autor: aga92 »

\(\displaystyle{ cos(\alpha + \beta) = cos cos \beta - sin sin \beta}\)
W tym przypadku masz: \(\displaystyle{ \alpha = \beta = \frac{x}{2}}\)
ODPOWIEDZ