\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{sinx}}\)
myślałam, że dziedziną będzie
Dziedzina - pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dziedzina - pierwiastki.
Pod pierwiastkiem musisz mieć liczbę nieujemną. Dla jakich wartości x sinus przyjmuje wartości nieujemne? Dla jakich kosinus?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dziedzina - pierwiastki.
\(\displaystyle{ \sin x\geqslant 0\Leftrightarrow x\in [2k\pi;(1+2k)\pi]\text{ dla }k\in\mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ \cos x\geqslant 0\Leftrightarrow 2x\in [-\frac{\pi}{2}+2k\pi;\frac{\pi}{2}+k\pi]\text{ dla }k\in\mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ \cos x\geqslant 0\Leftrightarrow 2x\in [-\frac{\pi}{2}+2k\pi;\frac{\pi}{2}+k\pi]\text{ dla }k\in\mathbb{Z}}\)