Dane jest sinx+cosx=1 oblicz sinxcosx oraz |sinx-cosx|
czy wykorzystac tu wzor jedynkowy (wychadza dosyc duze pierwiastki) czy jest inny sposob? z gory dziekuje:)
Obliczenie iloczynu sinxcosx jesli dana ich suma
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczenie iloczynu sinxcosx jesli dana ich suma
\(\displaystyle{ sinx+cosx=1 \ / () ^{2} \\
sin ^{2} x+cos ^{2} x+2sinxcosx=1 \\
1+2sinxcosx=1 \\
2sinxcosx=0 \\
sinxcosx=0}\)
[ Dodano: 10 Grudnia 2008, 21:05 ]
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|= \sqrt{(sinx-cosx) ^{2} } = \sqrt{sin^2x+cos^2-2sinxcosx}= \sqrt{1-2sinxcosx}= \sqrt{1-0} =1}\)
sin ^{2} x+cos ^{2} x+2sinxcosx=1 \\
1+2sinxcosx=1 \\
2sinxcosx=0 \\
sinxcosx=0}\)
[ Dodano: 10 Grudnia 2008, 21:05 ]
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|= \sqrt{(sinx-cosx) ^{2} } = \sqrt{sin^2x+cos^2-2sinxcosx}= \sqrt{1-2sinxcosx}= \sqrt{1-0} =1}\)