Wyliczenie argumentu sinusa.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dawidq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 lis 2008, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ldz
Podziękował: 1 raz

Wyliczenie argumentu sinusa.

Post autor: Dawidq »

Witam!

Potrzebuje jakiś program czy sposób jak to zrobić np. w excelu czy w jakimś kalkulatorze na wyliczenie argumentów sinusa.

Np. mam wartości sinusa:
0,1942452
0,1933204
.....

I chce teraz jakoś znaleźć argument dla którego przyjmuje daną wartość.

A no i oczywiście tablice odpadają bo ja musze mieć komputerowo... dokładnie
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wyliczenie argumentu sinusa.

Post autor: Sherlock »

Funkcja matematyczna w Excelu ASIN(liczba) zwraca arcus sinusa liczby w radianach w zakresie od \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).
ODPOWIEDZ