nierownosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
klopi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 gru 2008, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok

nierownosc

Post autor: klopi90 »

\(\displaystyle{ 2\sin^{2}(x+ \frac{\pi}{4})+ \sqrt{3}\cos2x>0}\)

nie mam pomyslu jak zaczac przeksztalcac, dlatego tez prosze o jakies nakierowanie czy wskazowki.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

nierownosc

Post autor: Atraktor »

pod cos2x podstaw sobie wzór
\(\displaystyle{ 2(cosx)^{2} -1}\)

dalej wzór jedynkowy i już pójdzie z górki
ODPOWIEDZ