przekształcenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 26 gru 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: nitka »

\(\displaystyle{ f(x)=sin x + \sqrt{3}cosx\\
wykaz, ze\\
f(x)=2sin(x+\frac{\Pi}{3})}\)


z góry dzięki
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ f(x)=\sin x +\sqrt{3}\cos x =2(\frac{1}{2}\sin x+\frac{\sqrt{3}}{2}\cos x)=2(\cos \frac{\pi}{3}\sin x+\sin \frac{\pi}{3}\cos x)=2\sin (x+\frac{\pi}{3})}\)
ODPOWIEDZ