Sprawdź czy liczba jest sinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
choobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Sprawdź czy liczba jest sinusem

Post autor: choobek »

Sprawdź czy liczba \(\displaystyle{ \frac{2- \sqrt{3} }{1+ \sqrt{3} }}\) jest sinusem pewnego kąta.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Sprawdź czy liczba jest sinusem

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ \frac{2-\sqrt{3}}{1+\sqrt{3}}=\frac{2-\sqrt{3}}{\sqrt{3}+1} \frac{\sqrt{3}-1}{\sqrt{3}-1}=\frac{3\sqrt{3}-5}{2}\in(-1,1)}\)

odp. Tak
ODPOWIEDZ