prosze o pomoic, zadanie polega na okresleniu dziedzny funkcji i wykazaniu ze funkcja jest symetryczna wzgledem osi y kompletnei nie wiem co z tym zrobić
f(x)= \(\displaystyle{ \frac{sin2x-5x}{cosx*ctgx}}\)
okreśłić dziedzinę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
okreśłić dziedzinę funkcji
Określ dziedzinę, czyli znajdź takie wartości x, dla których
\(\displaystyle{ \cos x=0}\) lub \(\displaystyle{ \cot x =0}\), a następnie te x wyrzuć ze zbioru liczb rzeczywistych
\(\displaystyle{ \cos x=0}\) lub \(\displaystyle{ \cot x =0}\), a następnie te x wyrzuć ze zbioru liczb rzeczywistych