rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ cosx = 1 - sinx\\
\\
sin^2x+cos^2x=1\\
sin^2x+(1-sinx)^2=1\\
sin^2x+1-2sinx+sin^2x=1\\
2sin^2x-2sinx=0 / 2\\
sin^2x-sinx=0\\
sinx(sinx-1)=0\\
sinx=0 \qquad \ \ \qquad sinx=1\\
cosx=1 \qquad \qquad \qquad cosx=0\\
x \{2k\pi,\frac{\pi}{2}+2k\pi\}\ dla \ k C}\)
\\
sin^2x+cos^2x=1\\
sin^2x+(1-sinx)^2=1\\
sin^2x+1-2sinx+sin^2x=1\\
2sin^2x-2sinx=0 / 2\\
sin^2x-sinx=0\\
sinx(sinx-1)=0\\
sinx=0 \qquad \ \ \qquad sinx=1\\
cosx=1 \qquad \qquad \qquad cosx=0\\
x \{2k\pi,\frac{\pi}{2}+2k\pi\}\ dla \ k C}\)