Rozwiąż równanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wielkidemonelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 68 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: wielkidemonelo »

\(\displaystyle{ tgx+ctgx=4sin2x}\)
Wyszło mi, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinxcosx}=8sinxcosx}\)
Co dalej?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 8\sin^2x\cos^2x=1\\2\sin^22x=1\\|\sin 2x|=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Albo
\(\displaystyle{ 2\sin^2 2x=1\\1-2\sin^2 2x=0\\\cos 4x=0}\)
ODPOWIEDZ