Pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 sie 2008, o 02:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Pole rombu
\(\displaystyle{ d(d+2)=24}\)
\(\displaystyle{ d^2+2d-24=0}\)
rozwiazujesz równanko
wychodzi że d=6
obliczasz teraz długość boku
\(\displaystyle{ a= \sqrt{(1/2 *d_1)^2+(1/2 * d_2)^2}}\)
mając bok mozesz sobie obliczyc wysokość.
\(\displaystyle{ P=a*h}\)
z tego mozesz obliczyc sin kąta ostrego, potem z tozsamosci obliczysz cos ( z jedynki trygonometrycznej) i potem tgx=sinx/cosx
\(\displaystyle{ d^2+2d-24=0}\)
rozwiazujesz równanko
wychodzi że d=6
obliczasz teraz długość boku
\(\displaystyle{ a= \sqrt{(1/2 *d_1)^2+(1/2 * d_2)^2}}\)
mając bok mozesz sobie obliczyc wysokość.
\(\displaystyle{ P=a*h}\)
z tego mozesz obliczyc sin kąta ostrego, potem z tozsamosci obliczysz cos ( z jedynki trygonometrycznej) i potem tgx=sinx/cosx