Równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równanie
Dziedziną równania jest:
\(\displaystyle{ sinx 0 \\ x\in (0;\pi)\cup (\pi;2\pi)}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx-1}{sinx}=0 cosx=1 \\ x=0\vee x=2\pi}\)
Ponieważ oba rozwiązania nie należą do dziedziny, zatem równanie nie ma rozwiązania.
\(\displaystyle{ sinx 0 \\ x\in (0;\pi)\cup (\pi;2\pi)}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx-1}{sinx}=0 cosx=1 \\ x=0\vee x=2\pi}\)
Ponieważ oba rozwiązania nie należą do dziedziny, zatem równanie nie ma rozwiązania.