\(\displaystyle{ tg5x=tg11x}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin5x}{cos5x}- \frac{sin11x}{cos11x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin5xcos11x-sin11xcos5x}{cos5xcos11x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin(5x-11x)}{cos5xcos11x}=0}\)
Jak rozłożyć mianownik i czy \(\displaystyle{ sin(5x-11x)= sin(-6x)=-sin6x}\)?
Aha, rozumiem, że mianownik możemy odrzucić, tak?
Także \(\displaystyle{ -sin6x=0}\)
\(\displaystyle{ sin6x=0}\)
\(\displaystyle{ 6x=k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{k\pi}{6}; k C}\)
Dzięki za waszą nieocenioną pomoc.
Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy