równanie z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jastrzębie zdrój
równanie z sinusem
znajdz wartosc sinus alfa tak aby suma odwrotności pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2} + (\sin\alpha )x + \sin\alpha \,=\,1}\) była równa \(\displaystyle{ \frac{{\sqrt[2]{3}}}{2}}\)
i zeby nie zakladac nowego tematu, moze ktos pomoze mi z tym
podaj największą liczbę naturalną spełniającą nierówność \(\displaystyle{ \frac{ (n - 1)! }{ (n - 3)! }}\)
i zeby nie zakladac nowego tematu, moze ktos pomoze mi z tym
podaj największą liczbę naturalną spełniającą nierówność \(\displaystyle{ \frac{ (n - 1)! }{ (n - 3)! }}\)
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
równanie z sinusem
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} = \frac{\sqrt{3}}{2} \frac{x_1 + x_2}{x_1 x_2} = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_1 x_2 = -1 + \sin x_1 + x_2 = - \sin }\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin }{1- \sin } = \frac{\sqrt{3}}{2} \sin (2+ \sqrt{3} ) = \sqrt{3} \sin = \frac{ \sqrt{3} }{2+ \sqrt{3} }}\)
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 19:43 ]
drugie zadanie:
podzielimy silnie , bo \(\displaystyle{ (n-1)! = (n-3)! (n-2)(n-1)}\)
\(\displaystyle{ (n-1)(n-2) < 1}\)
teraz rozwiaz zwykla nierwnosc kwadrawtowa.. a w odpowiedzi pamietaj , ze n ma byc liczba naturalna..
\(\displaystyle{ x_1 x_2 = -1 + \sin x_1 + x_2 = - \sin }\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin }{1- \sin } = \frac{\sqrt{3}}{2} \sin (2+ \sqrt{3} ) = \sqrt{3} \sin = \frac{ \sqrt{3} }{2+ \sqrt{3} }}\)
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 19:43 ]
drugie zadanie:
podzielimy silnie , bo \(\displaystyle{ (n-1)! = (n-3)! (n-2)(n-1)}\)
\(\displaystyle{ (n-1)(n-2) < 1}\)
teraz rozwiaz zwykla nierwnosc kwadrawtowa.. a w odpowiedzi pamietaj , ze n ma byc liczba naturalna..
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie z sinusem
Skąd po prawej stronie nierówności masz 1?msx100 pisze: [ Dodano: 6 Grudnia 2008, 19:43 ]
drugie zadanie:
podzielimy silnie , bo \(\displaystyle{ (n-1)! = (n-3)! (n-2)(n-1)}\)
\(\displaystyle{ (n-1)(n-2) < 1}\)
teraz rozwiaz zwykla nierwnosc kwadrawtowa.. a w odpowiedzi pamietaj , ze n ma byc liczba naturalna..
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jastrzębie zdrój
równanie z sinusem
dzięki za odpowiedz ale nadal nie do końca rozumiem. jeśli chodzi o pierwsze to co dzieje się od drugiej linijki? a w drugim: nie zapomniałeś o \(\displaystyle{ 2\cdot {9 \choose 7}}\) ?
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 20:08 ]
ano właśnie..
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 20:08 ]
ano właśnie..
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
równanie z sinusem
druga linijka to wzory Viete'a.
\(\displaystyle{ 2 \cdot {9\choose 7} = 2 \cdot \frac{9!}{7! (9-7)!} = 2 \cdot \frac{7! \cdot 8 \cdot 9}{7! \cdot 2!} = 9 \cdot 8}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot {9\choose 7} = 2 \cdot \frac{9!}{7! (9-7)!} = 2 \cdot \frac{7! \cdot 8 \cdot 9}{7! \cdot 2!} = 9 \cdot 8}\)
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
równanie z sinusem
no a co mamy po policzenia - pierwiaski wielomianu
nie czaje o co ci chodzi nmn. tu mamy postac trojmianu kwadratowego, gdzie wspolczynnik kieronkowy jest niezerowy.
nie czaje o co ci chodzi nmn. tu mamy postac trojmianu kwadratowego, gdzie wspolczynnik kieronkowy jest niezerowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie z sinusem
A co wzory Viete'a mają wspólnego z silniami?msx100 pisze:no a co mamy po policzenia - pierwiaski wielomianu
nie czaje o co ci chodzi nmn. tu mamy postac trojmianu kwadratowego, gdzie wspolczynnik kieronkowy jest niezerowy.
msx100 pisze:druga linijka to wzory Viete'a.
\(\displaystyle{ 2 \cdot {9\choose 7} = 2 \cdot \frac{9!}{7! (9-7)!} = 2 \cdot \frac{7! \cdot 8 \cdot 9}{7! \cdot 2!} = 9 \cdot 8}\)
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
równanie z sinusem
bosh.. nmn patrz na co sie odpowiada, bo ja odpowiadalem na pytania:
a ty starasz sie cos motac.
koniec tematu
i tam wyjasnilem ze 2ga linijka tego co napisalem to wzory Viete'aKrish pisze:jeśli chodzi o pierwsze to co dzieje się od drugiej linijki? a w drugim: nie zapomniałeś o \(\displaystyle{ 2\cdot {9 \choose 7}}\) ?
a ty starasz sie cos motac.
koniec tematu