zadanie tekstowe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
klonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 gru 2008, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztum

zadanie tekstowe

Post autor: klonn »

Szklankę w kształcie walca o średnicy 6 cm i wysokości 9 cm napełniono woda. następnie szklankę te przechylono tak, ze frac{1}{3} ilości wody wylała się. Pod jakim katem przechylono szklankę??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

zadanie tekstowe

Post autor: anna_ »



1. Obliczam obętość szklanki.
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2} h\\
V=\pi 3 ^{3} 9\\
V=81\pi}\)

2.Obliczam Ojętość wylanej wody
\(\displaystyle{ V _{w} = \frac{1}{3} V\\
V _{w} = \frac{1}{3} 81\pi\\
V _{w} = 27\pi}\)

3.Obliczam x
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \pir r^{2} x=V _{w}\\
\frac{1}{2} \pi 3 ^{2} x=27\pi\\
4,5x=27\\
x=6}\)


Dalej już chyba sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ