Rozwiąż równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wielkidemonelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 68 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne.

Post autor: wielkidemonelo »

\(\displaystyle{ ( sinx+cosx) ^{2} =cos2x}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ sinx+cosx= 0}\)
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne.

Post autor: Ptaq666 »

A powinno wyjść

\(\displaystyle{ sinx(sinx +cosx) = 0}\)

Pewnie po drodze gdzieś dzieliłeś przez zero
wielkidemonelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 68 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne.

Post autor: wielkidemonelo »

Tak, więc \(\displaystyle{ sinx+cosx= 0}\) ; jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syreni gród.
Pomógł: 37 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne.

Post autor: swpok »

Z równania można wywnioskować, iż \(\displaystyle{ sinx 0 cosx 0}\)
Stąd istnieje sposobność podzielenia obu stron równania przez \(\displaystyle{ sinx}\), bądź \(\displaystyle{ cosx}\). Po wykonaniu dzielenia przez \(\displaystyle{ sinx}\) uzyskamy :
\(\displaystyle{ ctg x = - 1}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne.

Post autor: JankoS »

wielkidemonelo pisze:\(\displaystyle{ ( sinx+cosx) ^{2} =cos2x}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ sinx+cosx= 0}\)
\(\displaystyle{ ... 1+2sinxcosx=1-2sin^2x sinx(sinx+cosx)=0 (sinx=0 \ lub \ sinx+cosx=0.}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 x=k\pi.}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx=0 cosx=-sinx=sin(-x)=cos(\frac{\pi}{2}+x).}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow (x=\frac{\pi}{2}+x+2k\pi \ lub \ x=-\frac{\pi}{2}-x+2k\pi) (x \emptyset \ lub \ x=-\frac{\pi}{4}-x+k\pi) x=-\frac{\pi}{4}+k\pi.}\)
Odp.: \(\displaystyle{ x=k\pi, \ x=\frac{3\pi}{4}+k\pi.}\)
ODPOWIEDZ