Rozwiaze ktos te przyklady?
1. \(\displaystyle{ cos2x+2cosx+1=0}\)
2. \(\displaystyle{ tgx+ctgx=2}\)
Rozwiaż równosc
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 29 lis 2008, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiaż równosc
2.
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2} x}{tgx}+ \frac{1}{tgx}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2} x+1}{2tgx}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{tg ^{2} x+1}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{tg ^{2} x+1}=sin2x}\)
\(\displaystyle{ sin2x=1}\)
dalej juz wiadomo
1.
\(\displaystyle{ cos ^{2}x -sin^{2}x + 2cosx +cos ^{2} x+sin ^{2} x=0}\)
\(\displaystyle{ 2cos ^{2} x+2cosx=0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx ft (cosx+1 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx=0 cosx=-1}\)
\(\displaystyle{ x=90 x=180}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2} x}{tgx}+ \frac{1}{tgx}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2} x+1}{2tgx}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{tg ^{2} x+1}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{tg ^{2} x+1}=sin2x}\)
\(\displaystyle{ sin2x=1}\)
dalej juz wiadomo
1.
\(\displaystyle{ cos ^{2}x -sin^{2}x + 2cosx +cos ^{2} x+sin ^{2} x=0}\)
\(\displaystyle{ 2cos ^{2} x+2cosx=0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx ft (cosx+1 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx=0 cosx=-1}\)
\(\displaystyle{ x=90 x=180}\)