Trygonometria - zadanie z parametrem.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Novero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 16:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Domek
Podziękował: 7 razy

Trygonometria - zadanie z parametrem.

Post autor: Novero »

Witam

Otóż nie wiem jak zrobić te zadanie:

1)
Dla jakich wartosci parametrow a,b funkcjia y=asinx+bcosx jest
a)parzysta
b) nieparzysta ?


2)
Wykaż że rownianie :
sinx+sin2x+sin3x+...+sin100x=100 nie ma rozwiazania.

3)
Rozwiąz rowanie :

a) \(\displaystyle{ \frac{tg4x}{tgx} =1}\)
b) \(\displaystyle{ cos^2x=cosx*sin3x.


Będę wdzięcza za pomoc }\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trygonometria - zadanie z parametrem.

Post autor: piasek101 »

1. Jeśli masz dać przykład tych liczb to zauważ, że sinus jest nieparzysty, kosinus parzysty.

2. Równanie byłoby prawdziwe dla sinx=sin2x=sin3x=............=sin100x=1 wykaż, że to nigdy nie zachodzi.
ODPOWIEDZ