Znajdź wartości parametru, dla których istnieje rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
Znajdź wartości parametru, dla których istnieje rozwiązanie
Znajdź te wartości parametru m , dla których równanie \(\displaystyle{ (1-\sin x)m^{2} + 2m + 4\sin x - 8 =0}\) ma rozwiązania
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, o 22:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Znajdź wartości parametru, dla których istnieje rozwiązanie
witam! jak masz to równanie musisz najpierw doprowadzić do postaci:
\(\displaystyle{ \sin x(4-m^{2})=8-2m-m^{2}}\)
teraz musisz zrobić założenia jeśli chcesz dzielić przez to co masz przy \(\displaystyle{ \sin x}\). czyli:
\(\displaystyle{ 4-m^{2} \neq 0}\)
teraz już możesz dzielić wychodzi:
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{8-2m-m^{2}}{4-m^{2}}}\)
no i teraz już wiadomo że prawa strona musi się zawierć w przedziale \(\displaystyle{ }\)
oczywiście musimy też sprawdzić co się dzieje z tym założeniem gdy dzieliliśmy... wychodzi tam chyba 2 i -2. musimy podstawić do za m w tym pierwszym lub drugim wzorze... raz powinno nam wyjść \(\displaystyle{ 0=0}\) a drugim sprzeczność. czyli rozwiązania są także dla m=2!
\(\displaystyle{ \sin x(4-m^{2})=8-2m-m^{2}}\)
teraz musisz zrobić założenia jeśli chcesz dzielić przez to co masz przy \(\displaystyle{ \sin x}\). czyli:
\(\displaystyle{ 4-m^{2} \neq 0}\)
teraz już możesz dzielić wychodzi:
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{8-2m-m^{2}}{4-m^{2}}}\)
no i teraz już wiadomo że prawa strona musi się zawierć w przedziale \(\displaystyle{ }\)
oczywiście musimy też sprawdzić co się dzieje z tym założeniem gdy dzieliliśmy... wychodzi tam chyba 2 i -2. musimy podstawić do za m w tym pierwszym lub drugim wzorze... raz powinno nam wyjść \(\displaystyle{ 0=0}\) a drugim sprzeczność. czyli rozwiązania są także dla m=2!
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 14:22 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Znajdź wartości parametru, dla których istnieje rozwiązanie
Zaraz, zaraz...czegoś nie rozumiem. Jak rozwiązania mogą być prawidłowe dla \(\displaystyle{ m=2}\) skoro wcześniej założono, że trzeba je wykluczyć z dziedziny (dzielenie przez \(\displaystyle{ 0}\))?