Zadanie z odwrotonosci funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie z odwrotonosci funkcji

Post autor: szczepanik89 »

mam taki przyklad dla jakiego x to rownanie jest prawdziwe
\(\displaystyle{ arctgx=\frac{-pi}{4} x=tg(\frac{-pi}{4})=-tg\frac{pi}{4}=-tg45^{o}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
wiec
\(\displaystyle{ arctg(\frac{\sqrt{2}}{2})=\frac{-pi}{4}}\)
czy to rozwiazanie jest poprawne jesli nie prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Zadanie z odwrotonosci funkcji

Post autor: Dargi »

szczepanik89, a nie czasem \(\displaystyle{ tg45^o=1}\) ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadanie z odwrotonosci funkcji

Post autor: Kartezjusz »

Ty podałeś sinus,nie tangens równy 1
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie z odwrotonosci funkcji

Post autor: szczepanik89 »

o shit:D dobra moj blad:P dziekI:P za duzo robie i mi sie wala wartosci:P xD bog zaplac loooool
ODPOWIEDZ