dla jakich wartości parametru m równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
dla jakich wartości parametru m równanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} cosx + \frac{ \sqrt{3} }{2} sin x = \frac{1}{2} log m^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin 30^{o} cos x + cos 30^{o} sinx = \frac{1}{2} log m^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ( 30^{o } + x) = \frac{1}{2} log m^{2}}\)
Wystarczy rozwiązać podwójną nierówność :
\(\displaystyle{ - 1 qslant \frac{1}{2} log m^{2} qslant 1}\)
\(\displaystyle{ sin 30^{o} cos x + cos 30^{o} sinx = \frac{1}{2} log m^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ( 30^{o } + x) = \frac{1}{2} log m^{2}}\)
Wystarczy rozwiązać podwójną nierówność :
\(\displaystyle{ - 1 qslant \frac{1}{2} log m^{2} qslant 1}\)